Bahan-bahan
-ayam (chicken fillet )
-tpg jagung
-lada sulah
-bread crumbs
-garam
-telur
Side dishes
-coleslaw
-salad
-baked beans
-corn
-egg (pouched)
-chips @ french fries
Utk sos
-bawang putih (1 ulas)
-brown sauce (2-3 sudu besar)
-butter (1 sudu besar)
-tepung gandum
-sliced mushroom
-susu (fresh milk)
-pepper (white + black pepper)
Cara-cara
-chicken fillet , diratakan dengan garam dan lada sulah (perap lebih kurang 15 minit-lagi lama lagi bagus)
-kemudian ratakan dgn tepung jagung
-kemudian celup dgn telur
-dan lastly celupkan dalam breadcrumbs
-kemudian goreng , tnggu hingga kekuningan & angkat .
untuk sos:
-panaskan butter dan kemudian tumiskan bawang putih.
-masukkan tpg gandum (lagi banyak lagi pekat kuah).
-kemudian masukkan cendawan yang telah dipotong.
-masukkan fresh milk lebih kurang 2-3 cawan kalau tak suka creamy sangat campur air sikit.
-kemudian masukkan brown sos 3-5 sudu besar, tambahkan black pepper, sedikit lada sulah dan garam.
hidangkan chicken fillet yang telah digoreng tadi dengan gravy nie..letak mana-mana side dishes yang suka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan